افسردگی و روش های درمان ان

افسردگی

کلمه افسردگی واژه ای است که ما مرتب درطول زندگی، ان را شنیده ایم و یا خود در زمان هایی که ناراحت و غمگین می باشیم ان را بکار می بریم. این بیماری یک اختلال روانی شایع است که افراد زیادی در طول تاریخ و در جوامع مختلف به ان مبتلا بوده اند که عملکرد فردی و شغلی و روابط اجتماعی افراد را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و تقریبا می توان گفت که تمامی بخش های مختلف وجود انسان از جمله گفتار و رفتارها و احساسات انسان، همگی تحت تاثیر این بیماری صدمه می بینند و تغییر می کنند. در ادامه در ارتباط با درمان افسردگی، انواع و علل آن توضیحاتی را ارائه می دهیم.

شیوع بیماری افسردگی

افراد بسیار زیادی در طول تاریخ از این بیماری رنج برده اند. انواع افسردگی میتواند در هر سنی و در هر فردی متعلق به هر طبقه اجتماعی و با هر نظامی از باورها و ارزش های مختلف بروز کند. شیوع ان در زنان 2 الی 3 برابر مردان است و در زنان باردار بیشتر بروز می کند. جوانان به میزان بیشتری نسبت به افراد مسن به این بیماری مبتلا می شوند.

همچنین باید در نظر داشته باشیم که عوامل زیادی در افزایش احتمال ابتلا به این بیماری نقش دارند که از انها می توان به سبک و نحوه زندگی افراد، نوع روابط فردی و اجتماعی، استفاده از داروها و الکل و مواد مخدر به مدت طولانی و همچنین به طرز تفکر و باورهای او نسبت به مسائل مختلف اشاره نمود. در ادامه به ذکر علائم افسردگی می پردازیم.

علائم بیماری افسردگی

این بیماری نشانه های زیادی دارد که در کودکان و نوجوانان با بزرگسالان متفاوت است. برخی از علائم افسردگی عبارتند از:

  • نداشتن انرژی کافی برای انجام کارها : به گونه ای که فرد هیچ توان و نیرویی در خودش حتی برای انجام کارهایی که آنها را در گذشته به سادگی انجام می داده هم نمی بیند.
  • کاهش یا افزایش وزن : یکی از نشانه های بارز افسردگی می باشد که اکثرا به ویژه کودکان با کاهش وزن مواجهه هستند.
  • عدم میل و توانایی در انجام کارهای روزانه و یا حتی لذت بخش
  • نداشتن قدرت تصمیم گیری : به طوری که فرد نمی تواند دیگر به درستی استدلال کند و نیروی لازم برای تفکر خودش را از دست می دهد.
  • یاس و ناامیدی شدید در فرد : به گونه ای که انجام هر کاری را بیهوده می داند.
  • تغییر در سخن گفتن فرد : در این حالت فرد جملات را کوتاه و ارام بیان می کند و با افعال مناسب نمی تواند آنها را به پایان ببرد.
  • اختلال خواب : کم خوابی، کابوس و رویا و یا برعکس خواب بیش از حد در شبانه روز
  • غمگینی شدید در فرد : به گونه ای که گذرا و ناشی از وقوع اتفاق خاصی نباشد و در فرد استمرار داشته باشد.
  • داشتن حس درماندگی و بیچارگی: به گونه ای که فرد مرتب بخودش می گوید “از پس هیچ کاری و حل هیچ مشکلی برنمی آیم” و هیچ امیدی به اینده ای روشن ندارد.
  • افکار منفی : در مورد تمامی مسائل فرد سعی می کند که انها را به پیامدهای منفی ارتباط دهد و در واقع انها را بی نتیجه بداند.
  • کمبود توجه و تمرکز : انرژی روانی فرد صرف انجام کارهای بیهوده می شود و همچنین پس از مدت کوتاهی تمرکز حواس خود را در انجام هر کاری از دست می دهد.
  • اختلال در قدرت یادگیری فرد : به گونه ای که فرد دچار ضعف در حافظه می شود و یادرگیری و به ذهن سپردن موضوعات مختلف برایش مشکل می شود.
  • تردید و دودلی در انتخاب یک چیز: به گونه ای که مثلا در انتخاب یک کفش از بین چند تا دچار تردید و سردرگمی می شود.
  • اختلال در عملکرد جنسی فرد: در این مورد فرد مثل گذشته خودش را متعهد به انجام وظایف زناشویی خود نمی بیند و به درستی نمی تواند با جنس مخالف ارتباط برقرار کند.

از برخی دیگر از علائم جسمی و شناختی و رفتاری این بیماری می توان به مواردی همچون یبوست، اضطراب و تغییر در عادت ماهیانه در خانم ها اشاره نمود که البته با توجه علل افسردگی و نوع آن در فرد، این نشانه ها می توانند متفاوت باشند.

علل افسردگی در افراد

برای کسب آگاهای بیشتر در ارتباط با روش های درمان افسردگی، بهتر است که با ریشه و عوامل ابتلا به این بیماری آشنا باشیم. عوامل بسیار زیادی در بروز این بیماری در افراد مختلف موثر می باشند که عبارتند از:

  • فقر و بیکاری دراز مدت
  • سبک زندگی فرد و نوع باورها و تفکرات او نسبت به موضوعات مختلف
  • بروز یک حادثه ناگهانی که امکان دارد فرد را از نظر روانی به شدت درگیر کند. مثل از دست دادن یکی از عزیزان یا شغل و یا پول و اعتبار و موقعیت
  • سابقه ارثی یا ژنتیکی
  • ادامه پیدا کردن برخی از بیماریها در فرد که ممکن است موجب افسردگی در آنها شود.
  • عوامل زیست محیطی و یا مهاجرت به یک شهر یا کشور جدید
  • شکست عشقی

بعضی عوامل نیز می توانند احتمال ابتلا به افسردگی را در فرد بالا ببرند. مثلا داشتن یک سابقه ارثی از هر گونه اختلالات روانی و یا داشتن یک زندگی یکنواخت و بدون هیچ لذت و تنوعی و همچنین معاشرت کردن مرتب با افرادی که دائم از شکست و ناامیدی و افکار منفی سخن می گویند نمونه ای از این موارد می باشند.

تست افسردگی

اگر به مشکلات روانی-رفتاری مبتلا باشید، ازمون های مختلفی در روانشناسی وجود دارند که می توانند به شما در این باره کمک کنند.این ازمون ها یک راه درمانی محسوب نمی شوند ولی در تشخیص بیماری در شما و شناسایی علائم ان و در نتیجه کمک به درمان انها موثر می باشند.

یکی از این ازمون ها، تست مربوط به افسردگی است که می توانید از طریق ان از وجود یا عدم وجود ان در خودتان مطلع شوید. بنابراین اگر دوره ای طولانی است که حوصله ای برای انجام کارها ندارید یا انجام هیچ کاری تفریح و هیجانی را برای شما به همراه ندارد بهتر است که این تست را انجام دهید.

درمان افسردگی

درمان افسردگی به شدت وعلت ان بستگی دارد. مثلا در افسردگی شدید که فرد خیلی از مواقع مرتب به فکر خودکشی می افتد و یا هذیان گویی در او مشاهده می شود، از شوک الکتریکی و یا ترکیبی از روش های درمانی دیگر استفاده می شود؛ در حالی که در نوع خفیف این بیماری، فرد در مدت زمان کمتری شانس بهبودی را دارد. به طور کلی میتوان به موارد زیر به عنوان روش هایی برای درمان این بیماری اشاره کرد:

دارودرمانی

داروهایی مانند بازدارنده های مونو آمین اکسید باعث تغییرات شیمیایی محدودی در مغز می شوند که می توانند تا حدی نشانه های این بیماری را کاهش دهند. در مواقعی که افسردگی افراد از نبود انتقال دهنده های عصبی –شیمیایی در مغز آنها ناشی می شود، از این داروها برای تنظیم کردن این انتقال دهنده های عصبی استفاده می شود.

روان درمانی

در خیلی از مواقع که عوامل بیرونی مثل از دست دادن شغل یا مرگ یکی از عزیزان و یا خاطرات و تجارب منفی که فرد از گذشته و کودکی خودش دارد منجر به بروز افسردگی در شخص می گردد، این روش می تواند مفید باشد.

نوروفیدبک

در این ازمایش ناهماهنگی های مغز توسط کامپیوتر نمایش پیدا می کند وبه مغز یاد داده می شود که چگونه خود را تنظیم نماید. این روش در درمان خیلی از اختلالات روانی مثل بیش فعالی، اضطراب و افسردگی بسیار کارساز می باشد.

شوک الکتریکی

این روش که در آن یک جریان الکتریکی از مغز عبور میکند برای درمان بیماران مبتلا به افسردگی شدید استفاده می شود و در بیشتر مواقع باعث بهبودی بالای بیمار می گردد.

ورزش کردن

انجام ورزش هایی مثل یوگا وریلکسیشن می تواند باعث افزایش تمرکز حواس و تزریق انرژی مثبت در شخص گردد و در نتیجه برای درمان افسردگی هم تا حد زیادی مفید می باشد.

اموزش مهارتهای اجتماعی

در این روش با اموزش مهارتهایی مثل برقراری ارتباطات کلامی و غیرکلامی با دیگران، نحوه مدیریت کردن استرس و اضطراب و برخورد با مسائل و موضوعات مختلف، به فرد کمک می کنند تا رنج و فشار کمتری را بر اثر این موارد متحمل شوند و تا حدودی این روش نیز می تواند به بهبود این بیماری در فرد کمک کند. در ادامه جهت مشاهده مقالات دیگر در ارتباط با اختلالات روانی، می توانید به صفحه مربوطه مراجعه نمایید.

فروشگاه روانشناسی نوین
ارسال دیدگاه