اختلالات خلقی چیست

اختلالات خلقی

در این مورد که اختلالات خلقی و انواع آن چیست میتوان گفت که این گونه بیماریها دسته ای از مشکلات روانی هستند که تغییرات جدی در خلق و خوی را شامل می شوند. تغییراتی که ممکن است کوتاه و یا خفیف و طولانی مدت باشد. شاید ما نیز در زندگی تا به حال با افرادی روبرو شده باشیم که گاهی بسیار شاد و گاهی غمگین هستند یا در دوره های خاصی از سال با افسردگی روبرو میشوند و یا اینکه خلق و خوی آنها به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست.

در این مقاله قصد داریم که در رابطه با این گونه مشکلات، انواع اختلالات خلقی و علل و درمان آن، توضیحات مختصری را ارائه دهیم. در ادامه به ذکر این موارد می پردازیم.

انواع اختلالات خلقی

همانطور که گفتیم این گونه مشکلات، تغییراتی را در خلق و خوی شخص ایجاد میکنند. شدت و مدت زمان این تغییرات، بسته به نوع آن در فرد متفاوت است و از فاکتورهای مهم برای درمان اختلالات خلقی به حساب می آید.

هر چه این گونه بیماریها بیشتر در فرد استمرار پیدا کند که در این صورت به اختلال خلقی خفیف تبدیل میشود، پروسه درمان نیز طولانی تر میشود.از انواع این اختلالات میتوان به موارد زیر اشاره نمود:

اختلال افسردگی اساسی

یکی از شایع ترین اختلالات افسردگی می باشد که فرد مبتلا به آن در ساعات زیادی از روز و طی حداقل دو هفته، تمایل خود به فعالیت های روزانه اش را از دست میدهد. سردرگم بودن و از دست دادن علاقه فرد در انجام اموری که فرد در گذشته از آنها لذت می برده ، از علائم اصلی این بیماری میباشد.

اختلال دوقطبی

یکی دیگر از انواع اختلالات خلقی میباشد که نوسان خلقی شدیدی را در فرد موجب می شود. فرد مبتلا به این نوع، هیچ گاه تعادلی در انجام رفتارها و فعالیت هایش ندارد و در واقع تغییرات غیرمعمولی در سطح انرژی، فعالیت های روزانه و رفتار و خلق آنها صورت می گیرد.

خلق ادواری

این اختلال که متناوب خلقی هم نامیده میشود، نوعی از اختلال دوقطبی میباشد که اگر نوسان خلقی، به معنای پرش از سرخوشی و شیدایی به افسردگی و برعکس در یک فرد به مدت حداقل دو سال استمرار داشته باشد می توان گفت که به این نوع اختلال دچار شده است.

علاوه بر سه مورد بالا، میتوان به اختلال خلقی خفیف و اختلال عاطفی فصلی هم به عنوان زیردسته ای از این بیماری های روانی اشاره کنیم. در ادامه به توضیحاتی در رابطه با این دو مورد و علل و درمان آنها میپردازیم.

اختلال خلقی خفیف

یکی از انواع اختلالات خلقی، نوع خفیف آن می باشد. در واقع اگر افسردگی به مدت طولانی در فرد ادامه پیدا کند، به این نوع بیماری در شخص تبدیل می شود.از بین علل اختلالات خلقی، می توان از ژنتیک به عنوان مهمترین دلیل این نوع مشکل یاد کرد.از علائم آن می توان به ناامیدی، عدم اعتماد به نفس، خودکم بینی، تغییرات در خواب و اشتها که به صورت مداوم در فرد دیده می شود اشاره نمود.

تشخیص و درمان اختلال عاطفی فصلی

یکی دیگر از انواع اختلالات خلقی، اختلال عاطفی فصلی میباشد. تشخیص و درمان اختلال عاطفی فصلی، بدین گونه است که اگر در ماه‌های زمستان احساس افسردگی، خواب آلودگی و افزایش وزن دارید اما در بهار احساس کاملا خوبی داشته باشید، ممکن است که به این بیماری دچار شده باشید.

شایعترین موارد اختلال خلقی فصلی در نواحی شمالی و جنوبی سیاره مشاهده می‌شود و اغلب با روش‌های نور درمانی می‌ توان آن را جبران کرد. نور درمانی و روان درمانی و همچنین تغییرات در معیارهای سبک زندگی، می توانند به عنوان روش های درمانی برای این اختلال به کار برده شوند. در بخش علل و درمان اختلالات خلقی، توضیحات بیشتری را ذکر مینماییم.

چه زمان به پزشک مراجعه کنیم

برای شناخت بیشتر این مسئله که اختلالات خلقی چیست، باید علائم آنها را بشناسیم. این نشانه ها تقریبا در انواع این بیماری یکسان هستند و مواردی که به افسردگی اختصاص دارند اگر ادامه پیدا کنند به اختلال خلقی خفیف منجر میشوند.علائم این بیماری شامل نشانه های فیزیکی و هیجانی می باشند.

اگر درصد بالایی از علائم زیر را در خود می بینید، به احتمال زیاد مبتلا به این گونه اختلالات می باشید و بهتر است که با یک پزشک مشورت کنید.از جمله این نشانه ها عبارتند از:

علائم هیجانی اختلالات خلقی

این گونه علائم شامل افکار و تلاش برای خودکشی، از بین رفتن علاقه به فعالیت های لذت بخش گذشته، اضطراب، غم و اندوه و یا احساسات پوچ شدید و همچنین احساس بی ارزش بودن و یا درماندگی و گناه می باشند.

علائم هیجانی شیدایی

این نشانه ها شامل دوره های طولانی سرخوشی و شیدایی، بیقراری، کج خلقی و تشویش و یا انرژی بیش از اندازه، احساسات اغراق آمیز و همچنین رفتارهای تکانشی و پرخطر و لذت جویانه می باشد.

علائم فیزیکی

انرژی کاهش یافته یا خستگی، سردرد یا گرفتگی ها و مشکلات گوارشی، کاهش یا افزایش وزن شدید، از دست دادن اشتها یا پرخوری و همچنین بیخوابی و یا خواب بیش از حد نیز، جزء این گونه علائم می باشند.

علل و درمان اختلالات خلقی

در رابطه با علل و درمان اختلالات خلقی، می توان گفت که تعیین اینکه چه چیزی سبب عدم تعادل خلق و خوی می شود، دشوار است. تصور می شود که این اختلالات به وسیله ترکیبی از عوامل محیطی، روانشناختی، زیست شناختی و ژنتیکی ایجاد می شود. ماندگارترین نظریه ها شامل انتقال دهنده های عصبی هستند، مواد شیمیایی در مغز که موجب عدم تعادلی می شوند که منجر به افسردگی می شود.

همچنین دانشمندان بر این باورند که اختلال دوقطبی، ناشی از عدم تعادل مواد شیمیایی مغز به نام انتقال-دهنده های عصبی هستند. برخی از این مواد شیمیایی مرتبط با این نوع بیماریها، عبارتند از سروتونین، دوپامین و نوراپینفرین.

اکثر داروهای استفاده شده برای درمان اختلالات خلقی با بازگرداندن تعادل در این مواد شیمیایی کار می-کنند. درمان های دیگر علاوه بر دارو می توانند به بازگرداندن این تعادل و کاهش علائم افسردگی یا مشکل دوقطبی نیز کمک کنند.

به طور کلی، درمان برای اختلال دوقطبی معمولاً شامل چهار عنصر است:

  • گفتار درمانی
  • دارو درمانی
  • حمایت همسالان
  • برنامه سلامت شخصی.

البته گاهی اوقات، این درمان های استاندارد تاثیری ندارند؛ در نتیجه، محققان در جستجوی درمان های مؤثرتر به تکنولوژهای جدید روی می آورند.درمان های آنها عمدتاً بر درمان افسردگی یا دوقطبی، متمرکز شده است. بعضی از این متدهای جدید برای استفاده در ایالات متحده تأیید شده اند و برخی هنوز آزمایشی هستند. در ادامه جهت مشاهده مقالات دیگر در ارتباط با اختلالات روانی، می توانید به صفحه مربوطه مراجعه نمایید.

فروشگاه روانشناسی نوین
ارسال دیدگاه